Friday, December 14, 2007

Легализация на проституцията зад термините "регулация" и "контрол"

Тези дни по информация от медиите стана ясно, че МВР не се е отказало от намерението си да легализира проституцията. Само, че този път без много шум. Ето какво научихме от вестник Струма от 5 декември, 2007 г.:

МВР: Най-често предлагат телата си за пари жените от ромската общност

Законопроект за регулация и контрол на проституцията се обсъжда от работна група в МВР. Това съобщи Величко Гочев, експерт в Главна дирекция „Противодейс­твие на престъпността, опазване на об­ществения ред и превенция" към МВР, по време на дискусия. Гочев обясни, че про­ектозаконът има за цел не да инкриминализира проституцията, а да я постави в рамки, в които тя може да бъде контролирана и да бъде по-лесно приета от общес­твото. Гочев отбеляза, че ако проституци­ята бъде изцяло легализирана, това ще доведе до негативен обществен отговор...."


По думите на г-н Гочев излиза, че в момента МВР работи върху проектозакон за частично легализиране на проституцията. Какво означава частично легализиране? Кой и кого се опитва да заблуди с благозвучни термини от рода на «регулация» и «контрол». Регламентирането със закон на дейността на публините домове, означава на практика тяхното легализиране.

Асоциация Общество и ценности се опита неколкократно да се свърже с дирекция „Противодейс­твие на престъпността, опазване на об­ществения ред и превенция", но никой не отговаряше на телефона. Изпратихме официално запитване по пощата по повод публикуваната информация. Желаем да разберем дали информацията във вестник "Струма" е достоверна и дали МВР обсъжда законопроект за регулация и контрол на проституцията?!?
--------
Вестник Труд от 5 декемрви е съобщава същата новина:
"Законопроектът за регулация и контрол на проституцията, който се обсъжда в МВР, цели не да криминализира секса за пари, а да постави явлението в рамки, в които може да бъде контролирано, каза експертът от МВР Величко Гочев."

No comments: