Friday, February 15, 2008

Продължаваме с писмата

По повод работата на МВР по изготвяне на законопроект за регулация и контрол на проституцията на 11 февруари изпратихме следното писмо, придружено с подписите на 16 граждани:

До
Президента на Република България
Министъра на вътрешните работи
Министъра на правосъдието
Главния Прокурор на Република България
Посланика на САЩ в Република България
Ширин Местан, Председател на ДАЗД

Копие до
Министър председателя на Република България
Председателя на НС на Република България
Надежда Михайлова, нарoден
предстaвител в 40-то НС


Уважаеми дами и господа,


На 5 октомври 2007 г. по време на конференцията «Трафикът на жени – правни и институционални механизми за противодействие» дадохте ясен знак, че не одобрявате проституцията да се превърне в легална професия в България. Това заявиха недвусмислено министърът на вътрешните работи г-н Румен Петков и главният прокурор г-н Борис Велчев.

Противно на очакванията два месеца след провеждането й се оказа, че работата на Министерство на вътрешните работи по изработване на законопроект за регулация и контрол на проституцията* продължава.

Думите «регулация и контрол» са синоними на легализацията. Не може да се регулира един бизнес, ако той не се регламентира законово.

Регулацията на проституцията ще доведе до разрастването на секс индустрията, трафика на жени и детската проституция. Опитът на страните, приели подобна политика, го доказва.

Съзнаваме, че натискът от хора в България, които печелелят милиони левове от сексуалната експлоатация на жени и деца, е много силен. Но ако днес допуснете легализация на проституцията, утре, по същата логика, ще бъдете принудени да «регулирате» със закон наркопазара в страната ни.
Какво бъдеще ще оставим на децата си?

Обръщаме се към вас от името на над 60 български неправителствени организации и над 4000 граждани, които подкрепиха открита позиция срещу легализирането на проституцията. Други 108 международни организации от цял свят направиха това с писмо на 16 март 2007 година.

Призоваваме Ви да обърнете сериозно внимание на последствията от подобен законопроект. Апелираме към вас да използвате дадената ви от закона власт за провеждане на политика, която ще съгради нацията ни и ще изчисти нейния имидж, а няма да я разгради и направи дестинация за секс-туристи и педофили.
България може да приеме добрите законови практики на страни като Швеция, вместо да повтаря горчивия опит на държави като Холандия и Германия.

Искрено се надяваме бъдещето и здравето на децата и жените в България да е по-ценно за вас от всеки друг интерес.


С уважение,


Граждани от инициативата «Гражданско действие срещу легализацията на проституцията»

No comments: