Tuesday, February 5, 2008

МВР работи за "регулация и контрол"

В началото на месец декември Асоциация Общество и Ценности (АОЦ) изпрати запитване до Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" на МВР. Повод за запитването беше изявление на Величко Гочев, експерт от споменатата дирекция за медиите, че работна група към МВР обсъжда законопроект за регулация и контрол на проституцията.

В отговора на г-н Иванов, директор на Главна дирекция "ППООРП" до АОЦ се казва, че служители на тази дирекция не участват към дадения момент в работната група подготвяща законопроект за проституцията и ни съветват да се обърнем към МВР за информация по този въпрос.

Към 5 октомври, когато се проведе национална конференция за трафика на жени с участието на президента, главния прокурор, посланика на САЩ у нас и министрите на вътрешните работи и правосъдието, АОЦ научи че, дейността на работната група изготвяща законопроект за легализиране на проституцията е била отскоро преустановена с "правителствено нареждане". В речта си при откриване на конференцията министър Румен Петков заяви, че търговията с плът е престъпление и така официално се противопостави на регламентирането/легализирането на дейността на публичните домове в страната.

Два месеца по-късно от материали във в-к Труд и в-к Струма от 5 декември, след проведена кръгла маса на тема "за и против легализиране на проституцията" става ясно, че работна група към МВР продължава да работи за регулацията на проституцията. Този път без много шум и медийни изяви.

Изглежда новосформираната група е продължила и вероятно завършва в момента работата на колегите си. Единствената разлика не е намерението на МВР да се откаже от легализиране на публичните домове и превръщането на сводниците в бизнесмени. Разликата е...познайте... В ЗАГЛАВИЕТО НА ЗАКОНОПРОЕКТА.

Понятието "ЛЕГАЛИЗАЦИЯ" явно не се прие така радушно както се очакваше, въпреки скъпо струващата PR кампания в медиите. Затова МВР сега избира да заложи на синонимите на легализацията, а именно "РЕГУЛАЦИЯ И КОНТРОЛ". Не ви ли звучи по-добре?

Каква е разликата питам аз и кого целят да заблудят?

No comments: