Monday, May 14, 2007

Отворено писмо до президента Първанов от представители на 108 международни организации










16 Март, 2007 г.
Г-н Георги Първанов
Президент на Република България
София, България

Уважаеми Г-н Президент,

Бихме желали да изразим нашата дълбока загриженост относно подготвяния в България закон за легализиране на проституцията. Убедени сме, че подобен закон ще бъде огромна грешка за Вашата страна и, по-специално, за жените и децата от Източна Европа, които ще станат жертва на секс търговията в България.

Пишем това писмо, защото вярваме, че стъпка като тази непоправимо ще навреди на отношенията между България, Съединените Щати и другите източноевропейски страни – тези, чиито млади жени ще бъдат въвлечени в секс индустрията на България.
България е транзитна зона и крайна дестинация за трафик на хора. След легализиране на проституцията страната Ви с бързи темпове ще се превърне в международна дестинация за "секс туристи" и педофили.

Опитът на страни като Холандия, Австралия и Германия показва, че легализирането на проституцията не възпира детската проституция и трафика на хора. Напротив, тези явления се разрастват. С легализацията:

Организираната престъпност и нелегалната проституция не намаляват. Криминалните предприемачи приспособяват дейността си и продължават да извършват нелегални операции едновременно с легалния бизнес, който неминуемо контролират. Легализацията увеличава възможностите на действие на мафията.

Проституцията и трафикът на хора няма да намалеят. Няма страна, която след легализиране на проституцията е видяла подобен резултат. Секс индустрията бързо ще се увеличи и ще се разрастне. България ще се сдобие с репутация на дестинация за секс туризъм. Ще преобладават предимно мъжете туристи, които ще пристигат с нискобюджетни авиолинии, за да търсят секс и бира. Интересът към другите туристически забележителности и атракции ще намалее и туристи със семейства и по-възрастни двойки ще намерят други по-приятни дестинации.

Няма да има данъчни ползи както за градовете, така и за държавата. Германия констатира, че нито жените, нито голяма част от притежателите на публични домове плащат дължимите по закон такси.

Легализирането на проституцията ще увеличи разпространението и пренасянето на болести, предавани по полов път, инфекциозни болести и HIV/СПИН.

Напомняме Ви, че България е поела ангажимент да се противопоставя на легализацията на сводничеството и притежаването на публични домове. През 1955 г. България подписва Конвенцията на ООН за преследване на търговията с хора и експлоатация на чуждестранна проституция от 1949 г. С това тя се ангажира да наказва всеки човек, който:
"придобива, склонява или подвежда с цел проституция друго лице, дори със съгласието на това лице" (чл. 1)
"се възползва от проституцията на друго лице, дори със съгласието на това лице" (чл. 1)
"държи, управлява, съзнателно финансира или участва във финансирането на публичен дом" (чл. 2)
"съзнателно отдава или наема сграда, друго място или част от такова, с цел проституирането на други" (чл. 2)

Схващането, че "секс бизнесът" е кариера, която предоставя потенциални възможности за жените, е една голяма лъжа, служеща като оправдавание за трафик на милиони жени и момичета. От къде ще дойдат жените и момичетата за секс индустрията? Чии дъщери могат да са те? Колко хора от младото поколение ще бъдат жертвани заради изгодата на неколцина? Животът на млади жени ще бъде разрушен, а млади мъже ще се научат как да експлоатират.

Публичните домове представляват сексуални затвори за жени и момичета. За фасада ще бъдат открити няколко "официални публични домове", но истината е, че повечето от тях са и завинаги ще останат място на сексуално робство. Там жени и момичета ще бъдат доведени до място на робска зависимост в ръцете на трафиканти и сводници, котролирани умело от организираната престъпност.

Легализацията на проституцията се е доказала като мощно средство на организираната престъпност да получава приходи, легитимност и в огромна степен да разрастне капацитета си, като тайно се промъкне и значително корумпира политическите механизми на демократичните страни. В доклада за 2006 г. за трафика на хора Държавният департамент на САЩ съветва Българското правителство "енергично да разследва корупцията, свързана с трафика на хора сред правителствените служители".

Легализацията на проституцията ще повиши рязко копупцията сред държавните служители и ще ги направи съучастници в търговията с жени и момичета.

Според Годишният доклад на Департамента на САЩ за трафика на хора България заема второ място през 2006 г. В доклада се казва, че правителството на България "не се придържа напълно към минималните стандарти за справяне с трафика на хора". Според наскоро приетия и влязъл в сила от 2005 г. в Съединените Американски Щати закон за защита на жертвите на трафик Държавният департамент трябва да даде оценка на страните за тяхното съдействие относно намаляване на търсенето на жертви на трафик.

Легализирането на проституцията ще доведе до обратния ефект - увеличаване търсенето на жертви. България може да очаква действията и да бъдат критикувани в Годишния доклад за трафика на хора.

Наскоро в Република Чехия беше повдигнат въпросът за легализиране на проституцията. След задълбочено проучване парламентът мъдро отхвърли това предложение.
Сега мафията от трафиканти си поставя на прицел България, за да създаде легален център на модерната днес търговия с роби.

Разбира се, ние зачитаме суверенитета на България да направи това, което нейните политически механизми определят, и да се радвате на Вашите демократични свободи. Но ние също така сме свободни - свободни сме да посъветваме държавниците на България да не се подвеждат от обещанията на легализираната проституция; свободни да се надяваме, че репутацията на България и привлекателността и няма да бъдат омърсени; свободни да поискаме политическа позиция от Съединените Щати; свободни да поискаме подобен отговор от други страни, чиито жени масово ще станат жертви на трафика към България и свободни да се съпротивим на действията на България за легализиране на проституцията, които според нас неизбежно ще доведат до много неблагоприятни последици за цяла Европа.

Едно решение да приютите трафикантите, сводниците и организираната престъпност от търговци на роби ще направи България входна врата за приток на жени и деца от по-бедни източно- и централноевропейски страни към секс индустрията на Западна Европа и целия свят. Това е действие, на което ние ще се съпротивим по всеки възможен демократичен начин, ще се борим в Конгреса и сред нашите законодатели, чрез нашите женски организации и движения и чрез хилядите църковни амвони и синагоги. Най-малкото ние сме решени, че само нашите усилия във финансово изражение ще струват повече на България - не само от загуби в туризма - отколкото всяка хипотетична финансова печалба, предвидена от поддръжниците на легализацията.

В заключение настойчиво Ви молим да отхвърлите исканията за легализация, които ще накърнят репутацията на България. Молим да поемете водеща роля в това да се съпротивите на търговията с жени и деца.

На разположение сме да се срещнем и говорим с Вас и други лидери в България, когато Ви е удобно.
За повече информация моля да се свържете с Етна МакДермот или Дона Хюс (dhughes@uri.edu, 401 284 2149)

С уважение,


Donna M. Hughes, PhD
Professor & Carlson Endowed Chair
University of Rhode Island
USA

ETHNA MCDERMOTT

Afsona Kadyrova
Angel Coalition
Moscow, Russian Federation

National Organization for Women
USA
Michael Horowitz
Director
Project for International Religious Liberty
Senior Fellow, Hudson Institute
USA

Kathleen Mitchell
Founder & Coordinator
Catholic Charities DIGNITY Services
Phoenix, Arizona, USA

Barrett Duke, Ph.D.
Vice President for Public Policy & Research
The Ethics & Religious Liberty Commission
Southern Baptist Convention
USA

Joel MacCollam
Chief Executive
World Emergency Relief
U.S., U.K., Germany, Holland & Hong Kong

Jenny Chambers
Women and Children First
Moscow, Russian Federation

Emma Skjonsby
Director
Nea Zoi, Association for the Support and Restoration of Individuals in Prostitution
Athens, Greece

Leah Gruenpeter Gold
Director
Machon Toda`a – Awareness Center
Israel

Donna Robin Lippman
Director
Incest and Rape Recovery Center
USA
Kristy Childs
Executive Director & Foundress
Veronica’s Voice
Kansas City, Missouri
USA

Eve Wartenberg Condon
Rhode Island Coalition Against Human Trafficking
USA

Larisa Boizhenko
Director
Center for Gender Studies
Petrozavodsk, Karelia, Russian Federation

Sandra Hunnicutt
Executive Director
Captive Daughters
USA

Margaret Purvis
Faces of Children
Midland, Texas
USA

Marisa B Ugarte
Executive Director
Bilateral Safety Corridor Coalition
USA and Mexico

Paullette Claire Cairns
Outreach Worker
Youth with a Mission
Australia

Savelia Curniski
President
NASHI
Saskatoon, Saskatchewan

Anne Bissell
Executive Director
Voices for Justice Network/Operation Silver Braid
USA

Diana E.H. Russell
Emerita Professor, Mills College
Women Against Sexual Slavery
Berkeley, California, USA

Marina Galitskaya
Director
Fatima
Kazan, Republic of Tatarstan
Russian Federation

Michaedl J. McManus
President
Marriage Savers
USA


Laura Christensen, LISW
Licensed Independent Social Worker
Solution-Focused Services
USA

Sven-Axel Månsson
Professor, Social Work, Health and Society
Malmö University
Malmö, Sweden

Sidney Ford
Executive Director & Founder
YANA (YOU ARE NEVER ALONE)
Baltimore, Maryland, USA

Gulchehra Mirzoeva
Director
MODAR
Dushanbe, Tajikistan

David Neff
Christianity Today Magazine
USA
Phyllis Kilbourn
International Director
Crisis Care Training International

Rev. Leslie Conway Coomer
Executive Director
Care Partners Plus--International

Ronald J. Sider
Evangelicals for Social Action
USA

Shaleen Horrocks
Executive Director
The Paul & Lisa Program, Inc.
Essex, Connecticut, USA

Vednita Carter
Founder & Director
Breaking Free
St. Paul, MN, USA
Lyubov Shtylova
Director
Crisis Center “Pryut”
Murmansk, Russian Federation

Michael Szubelak
Volunteer
Anti Trafficking Initiative
Help Us Help the Children
USA

Nadia Shmigel
NGO representative
World Federation of Ukrainian Women’s Organizations to the United Nations

Melissa Farley PhD
Director,
Prostitution Research & Education
USA

Lois Ann Herman
Coordinator WUNRN
Women's UN Report Network

Vineyard Christian Fellowship
Davao Congregation
Davao City, Philippines

William J. Murray
Chairman
Religious Freedom Coalition
Washington, DC, USA

Joseph K. Grieboski
President
Institute on Religion and Public Policy
Secretary General
Interparliamentary Conference on Human Rights and Religious Freedom
USA

Jennifer Mitchell
Site Manager
PROMISE
Chicago, USA

Valentina Shelkova
Director
Help Center for Children and Families
Yaroslavl, Russian Federation

Chong N. Kim
Survivor of Trafficking & Founder
MASIE (Minorities & Survivors Improving Empowerment)
USA

Suzanne Formanek
Co-ordinator
In Our Faces,
Prague, Czech Republic

Nina Dernova
Director
Children’s Fund
Nizhny Novgorod, Russian Federation

Patricia Green
Rahab International

Sister Sharon Rose Authorson, CGS
Sister LeeAnn Mackeprang. CGS
Sister Mary Therese Mott, CGS
Sister Yen Tran, CGS
Good Shepherd Contemplative Sisters.

Joan Harmony
Publicity Director
Glad Tidings Assembly of God Church
Silver City, New Mexico, USA

Jini L. Roby
Associate Professor
School of Social Work
Brigham Young University
Provo, Utah, USA

Dr. Clyde M. Hughes
International Pentecostal Church of Christ
London, Ohio, USA
Oleg Kouzbit
Director
Trafficking Victim Assistance Center
Moscow, Russian Federation

Anastasia Shendapinda
Director
Theater for a Change
Nizhny Novgorod, Russian Federation

Minette D. Cepe-Villalobos
Administrator
Restore Hope for Children At Risk
Philippine Children's Ministries Network and the Education and Awareness Working Group
Viva Network's The Asha Forum
Asia.

Ruth Wartenberg
National Association of Social Workers-Rhode Island Chapter
Rhode Island Coalition Against Human Trafficking
Rhode Island, USA

Alison Tam
Director of Operations
World Emergency Relief Hong Kong

Dianne Post, J.D.
State Coordinator
Women Take Back the Night
Phoenix, Arizona, USA

Robert Stephen King
Senior Pastor
Cherrydale Baptist Church
Arlington, Virginia, USA
Rachel Durchslag
Director
Chicago Alliance Against Sexual Exploitation
USA

Dr. Phyllis Chesler
Co-founder
Association for Women in Psychology
The National Women’s Health Network
Sona Aronian

Professor of Russian, Comparative Literature and Women's Studies
Department of Modern and Classical Languages and Literatures
University of Rhode Island
USA

Ursy Botting
Coordinator
Viva Network
Slovakia

Arthur Maye
Sergeant
National Child Exploitation Coordination Centre
Ottawa, Canada

Clare Nolan
NGO representative
Congregation of Our Lady of Charity of the Good Shepherd

Idit Harel Shemesh
Spokesperson
Machon Toda`a - Awareness Center
Israel

Sandra McNeill
Campaign to End Rape
Leeds, England

Natalia Khodyreva
Director
Women’s Psychological Crisis Center
St. Petersburg, Russian Federation

Nancy Raatz
Director
Project Rescue
Moldova

Mary A Bodde, SC
Sisters of Charity of Cincinnati Ohio
USA

Lisa Romero Ph.D.
Representative of CIRA ONG
Italy

Phyllis Beatty
Adults Saving Kids
Minneapolis, MN, USA

Cornelius A. Buller, Ph.D.
Executive Director
Urban Youth Adventures
Winnipeg, Canada

Natalia Sereda
Director
Woman’s Alliance of Barnaul
Barnaul, Russian Federation

Marie Waldrep
National Online Outreach Coordinator
Silver Braid - Survivors of Sexual Exploitation
USA

Rita Chaikin
Anti-Trafficking Project Coordinator
Tali Eisenberg, Adv.
Legal Consultant
Isha L'Isha - Feminist Center
Haifa, Israel

Sam & Colleen Parsons
Good News Ministry
Mission Viejo, CA, USA

Dr. Clyde M. Hughes
General Overseer
International Pentecostal Church of Christ

Marjie Garcia
Volunteer & Director of Foundation Development
Web Wise Kids
California, USA

Curtis Bishop
Victim's Advocate
Safe Place, Inc. - a Domestic Violence and Rape Crisis Center
USA

Captain Isaiah Allen
Commanding Officer
The Salvation Army - Easton Corps
Pennsylvania, USA

Colin Justin Grimmond
Vice Chair, Justice & Peace Commission Canadian Council of Churches
Canada

Philomena Hare, MSW
Director of Family Ministries
The Salvation Army
USA


George Contis, MD, MPH
President/CEO
Medical Service Corporation International
Arlington, Virginia, USA

Svetlana Uralova
Director of Trafficking Programs
ANGARA

Irkutsk, Russian Federation
Svetlana Yakimenko
Director
Project Kesher
Moscow, Russian Federation

Winnie Bartel
Founder and President
Women in Touch Ministries
Board Member
National Association of Evangelicals

Andrea Lafferty
Executive Director
Traditional Values Coalition
USA

Kristen Houser, MPA
Moxie Resources LLC
Omaha, Nebraska, USA
Revd Jane Martin
In House Counsel
CHASTE - Churches Alert to Sex Trafficking Across Europe

Sei Park
Executive Director
AEGIS Foundation

Jann MacCollam
Director of Children's Programs
J. Allison McCarty
Operations Specialist
World Emergency Relief

Martha Gallahue
President
The National Service Conference of The American Ethical Union
Toni Van Pelt
Government Affairs Director
Center for Inquiry Office of Public Policy
Washington DC, USA
Jenni Ramsey
Missions Director
New Harvest Community Church
Irvine, California, USA

Catherine J. Douglass
Executive Director
inMotion, Inc.

Larisa Vasilieva
Women’s Unity
Chelyabinsk, Russian Federation

Sharon A Bailey
Vice President
Peace Be With You Medical Missions
San Clemente, California, USA

Richard Tay
Editor
Hastings International and Comparative Law Review
University of California Hastings College of the Law
USA

Sarah S. Kim
Director
Gracepoint Fellowship Church
Berkeley, California, USA

Moira Olson
Leadership Team Associate
Adults Saving Kids
Minneapolis, Minnesota, USA

Colette Bercu
Founder & President
Free For Life Ministries

Jean Bellefeuille
Responsable du dossier JPIC/JPIC portfolio Director
Conférence religieuse canadienne/Canadian Religious Conference
Montreal, Canada

Richard Chambers
Associate Executive Minister
Justice, Global and Ecumenical Relations
The United Church of Canada

Larry Cirignano
Catholic Activist
Claudia Barlow
Consultant to Medicine on Trafficking
USA

Ermela C. Deposa
Campus Minister
Agape Campus Ministry

Rev. Paul Sharrow
Windsor, Ontario, Canada


Копие до:

Г-н Сергей Станишев, Министър-председател на България
Г-н Георги Пирински, Председател на 40-то Народно събрание
Г-н Ивайло Калфин, Министър на външните работи
Г-н Румен Петков, Министър на вътрешните работи
Г-н Радослав Гайдарски, Министър на здравеопазването
Г-н Георги Петканов, Министър на правосъдието
Г-н Михаил Миков, Председател на парламентарната група на Коалиция за България
Г-жа Анелия Мингова, Председател на парламентарната група на Национално Движение Симеон Втори
Г-н Ахмед Доган, Председател на парламентарната група на Движение за Права и Свободи
Г-н Волен Сидеров, Председател на парламентарната група на Коалиция Атака
Г-н Петър Стоянов, Председател на парламентарната група на Обединените Демократични Сили
Г-н Иван Костов, Председател на парламентарната група на Демократи за Силна България
Г-н Красимир Каракачанов и г-н Стефан Софиянски, съпредседатели на парламентарната група на Българския Народен Съюз
Г-н Соломон Паси, Председател на Комисията по външните работи на 40-то Народно събрание
Г-н Атанас Папаризов, Председател на Комисията по европейските въпроси на 40-то Народно събрание
Г-н Борислав Китов, Председател на здравната комисия на 40-то Народно събрание
Г-н Николай Свинаров, Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на 40-то Народно събрание
Г-н Янаки Стоилов, Председател на комисията по правни въпроси на 40-то Народно събрание
Патриарх Максим, Българска православна църква
Медиите в България
-----------
Превод и публикация: Асоциация Общество и Ценности
Ако желаете да подпишете писмото идете на адрес:

http://www.bgpetition.com/sreshtu_legaliz_na_prostituziata/index.html

No comments: