Saturday, June 9, 2007

За пресичане или разрастване на проституцията работи МВР?

Съществува крайно разминаване между думите и действията на министерството
По информация на БТА от 8 юни, 2007г. министърът на вътрешните работи Румен Петков посочи, че "Предвид строгите мерки, които предприема МВР за пресичане и превенция на сводничеството и проституцията, България не се смята за дестинация за т.нар. детски секс-туризъм."

През февруари по инициатива на МВР и Националния борд по туризма беше стартирана работна група, с цел създаване на проектозакон за легализиране на проституцията.
Практиката показва обаче, че когато даден вид дейност или бизнес официално се регламентира и узакони в една държава, това е зелена светлина за неговото процъфтяване и разрастване. Опитът на страните, където проституцията е легална потвърждава това.

В Холандия тя нараства с 25% след легализирането й. Нелегалната проституция не намалява, а детската рязко се покачва. От 5,000 проституиращи деца през 1996г. техния брой е нараства на 15,000 през 2001г. Докато министърът на МВР говори за "пресичането" й, заместник министърът Камен Пенков председателства групата работеща върху разсрастването й.

Министър Петков споменава също, че България не се смята за дестинация за детски секс-туризъм. През месец март австрийската организация за защита на децата ЕСПАТ съобщи, че България и Румъния заемат челни позиции по секс с деца, поради "процъфтяващия туризъм и липсата на особен контрол" (в-к "24 часа" 06.03.2007г., стр.33).

Според експерти само от Австрия годишно у нас идват около 4,500 туристи, предимно педофили (90% от които мъже). Организацията посочва, че западноевропейците идват масово у нас да търсят секс с малолетни и че страната ни е "новата Мека на педофилите."

Действията на управляващите красноречиво показват, че МВР работи за разрастването на проституцията, а не за "пресичането" й.

Изглежда МВР се опитва да каже "Чуйте какво говорим, а не гледайте какво вършим." Но дървото не се ли познава по плодовете му?

No comments: