Thursday, October 4, 2007

Над 65 организации и 3,200 граждани застанаха срещу легализацията на проституцията

Кампанията по проекта "Гражданско действие срещу легализацията на проституцията," към "Асоциация Общество и ценности" за два месеца събра 3,200 подписи на граждани. Откритата позиция изготвена съвместно с Фондация "Български център за джендър изследвания" срещу легализиране на проституцията получи подкрепата на над 65 неправителствени организации у нас.

Тези данни ще бъдат изнесени на организираната на 5 октомври конференция на тема: "Трафикът на жени - правни и институционални механизми за противодействие" в Националния дворец на културата.

На откриването ще вземат участие президентът на Република България г-н Георги Първанов, г-жа Миглена Тачева - министър на правосъдието, главният прокурор г-н Борис Велчев, министърът на вътрешните работи г-н Румен Петков, посланикът на САЩ у нас
г-н Джон Байърли и други почетни гости от България и чужбина.

Една от целите на кампанията е да покаже, че гражданското общество у нас не желае узаконяването на проституцията, което е пряко свързано с разрастване на трафика и сексуалната експлоатация на жени и деца. Друга важна цел на Асоциация "Общество и ценности" (АОЦ) е запознаването на обществеността с последствията от подобен законопроект, както и с горчивия опит на страните, легализирали проституцията.

В откритата си позиция АОЦ заедно с другите неправителствени оргнизации застават на мнението, че легализирането на проституцията ще доведе до разрастване на секс туризма, трафика на хора, нелегалната и детска проституция и ще задълбочи отрицателните стереотипи за принизената роля на жената.

Навременната намеса и противодействие от страна на гражданското общество и международната общност са изключително важни за предотвратяване на узаконяването, а оттам и разрастването на бизнеса на престъпните групировки свързан с трафика и експлоатацията на жени и деца.

По този повод представители на асоциация "Общество и ценности" проведоха редица срещи с представители на държавни институции и неправителствени организации у нас и в чужбина по повод съпътстващите подобен закон последствия за България - в индивидуален, социален, здравен, икономически, политически и международен аспект.

По-рано тази година президентът, министрите на външните работи, вътрешните работи, здравеопазването и правосъдието, председателите на парламентарно представените партии и председателите на пет от комисиите в парламента получиха открито писмо срещу легализирането на проституцията от името на 108 представители на международни организации от цял свят. Един от инициаторите на писмото, професор Дона Хюс от Университета "Роуд Айлънд" в САЩ, ще вземе участие като говорител в една от сесиите на конференцията.

Опитът на страните узаконили проституцията показва, че когато пред нея бъдат премахнати законовите бариери, тогава изчезват и социално-нравствените. Често изтъкваният мотив за приходи от данъци и такси е крайно неоснователен поради трудната събираемост на този вид постъпления. Наскоро Федералното бюро по ревизиите на Германия отчете, че страната е загубила 2 милиарда евро от неплатени такси от секс-услуги.

Логичен е въпросът колко пари са постъпили в държавната хазна от официално регламентираната професия "компаньон/ка", клубовете за ескорт услуги и т.н., при положение, че подобен род дейности са широко разпространени. И трябва ли държавата ни да се превръща в сводник?

Целта на асоциация "Общество и ценности" е да бъде фактор за демократичното развитие и положителните промени в българското общество. Гражданските действия на асоциацията са ориентирани в защита на семейството и семейната институция у нас, както и срещу закони, касаещи нарушаването на човешките права, увеличаване трафика на хора, детската проституция и порнографията.


Михаела Джоргова
Връзки с обществеността и медиите
Асоциация Общество и ценности
contact@sva.bg

No comments: