Saturday, October 6, 2007

Прождабата на плът е престъпление


Това заяви министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на конференцията срещу трафика на жени.

На 5 октомври, 2007г. се проведе конференцията "Трафикът на жени - правни и институционални механизми за противодействие" организирана от "Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа" и фондация "Български център за джендър изследвания".

На нея присъстваха редица високопоставени лица, между които г-н Георги Първанов, г-н Джон Байърли, г-н Румен Петков, г-жа Меглена Тачева, г-н Борис Велчев, както и редица международни дипломати, представители на неправителствения сектор у нас и други гости. Един от основните въпроси, който беше засегнат по време на конференцията бе за връзката между трафика и проституцията и последствията легализирането й.

"Трафикът на жени към държави, узаконили проституцията е нараснал многократно" - заяви Надежда Михайлова в речта си по време на откриването на конференцията.

Господин Георги Първанов подчерта за важността на гражданския сектор, като инициатор на подобни събития, както и ролята на неправителствените организации в оказване специализирана помощ на жертвите на трафик. Той каза, че натиска на гражданските организации трябва да продължава. "Всички ние сме били обект на този натиск" сподели президентът.

Посланникът на САЩ у нас, г-н Джон Байърли, заяви своята загриженост относно закон за легализиране на проституцията у нас. По думите му подобен закон ще доведе до увеличаване на организираната престъпност.

"Легализацията на публичните домове означава да се създадат законни предпоставки за експлоатацията на хора", каза Борис Велчев. "Хора със съмнителна репутация и дейност - да легализират бизнеса си, да изперат пари," сподели той. Министър Тачева изрази позицията, че министерството на правосъдието ще разчита на проведените по време на конференцията експертни дискусии за това дали проституцията трябва да бъде легализирана или не.

Минисътрът на вътрешните работи заяви, че продажбата на плът е престъпление и че България се нуждае от една по-строга законова рамка. Той спомена примера на Швеция в това отношение, където търсенето на сексуални услуги е наказуемо. Шерин Местан заяви, че връщането на доверието на децата към възрастните е много трудно, както и тяхното възстановяване след като веднъж са станали жертва на трафик. Основна цел според нея трябва да бъде превенцията.

Професор Елеанор Гайтан, старши координатор от отдела за борба с трафика на хора към държавния департамент на САЩ каза, че проституцията не е професия и че над 50% от жертвите на трафик са деца. Две трети от всички трафикирани са с цел сексуална експлоатация. На повечето места, където проституцията е легална, голяма част от бизнеса остава в сянка.

Мнението на експертите в областта, както и на представителите на неправителствените организации и граждани беше единодушно, а именно че проституцията не трабва да бъде легализирана.

От споделеният опит и изложените правни межанизми за противодействие на трафика на жени в Скандинавските страни и страните от ЕС стана ясно, че предстои изготвянето на конкретни предложения за органичаване сексуалната експлоатация и трафика на жени, които да бъдат внесени в Народното събрание.


източник: Асоциация общество и ценности
www.openeyesbulgaria.blogspot.com

No comments: