Tuesday, July 3, 2007

Манифест на оцелели жертви на проституцията и трафика на хора

Предлагаме ви един манифест съставен от жени, които са били жертва на проституция и трафик. Помествайки различни материали относно проституцията е много важно да се чуе гласа на жените, които са били част от нея.

Манифест на оцелели жертви от проституцията и трафика на хора
Пресконференция на Европейския парламент

«Кой представлява жените, въвлечени в проституция?»
17 октомври, 2005г.

Ние, избавилите се жертви на проституцията и трафика, събрани на днешната пресконференция, декларираме, че проституцията е насилие срещу жените.

Проституиращите жени не се събуждат един ден и просто «решават» да бъдат проститутки. Бедността, сексуаленият тормоз, сводниците, които печелят от уязвимостта ни и мъже, които купуват секс са фактори, които ни принуждават да изберем тази дейност.

Проституцията е сексуална експлоатация, една от най-лошите форми на неравнопоставеност на жените и нарушаване на човешките права.

Много проституиращи жени са тежко наранявани, някои от тях умират, а други са убивани от сводници и клиенти. Физическо насилие, изнасилваня и деградация са често причинявани от сводници, клиенти, полицейски служители и хора, които печелят от проституцията.

Състоянието на проституиращите жени се влошава от законите и полицията, които ги третират като престъпници и утайката на обществото. Нашето състояние се влошава допълнително, когато проституцията се узаконява и сводници, клиенти и секс-индустрията получават законова защита. Повечето от жените са принудени да проституират от ранна възраст. Средната възраст на въвличане в проституция в световен мащаб е 13 години.

Ресурсите за осъществяване на помощ и спасяване на жертвите на проституцията и трафика са твърде ограничени. Съществуват много малко програми, предлагащи някаква алтернатива.

Проституиращите жени мечтаят за свободен и сигурен живот, където да участваме като граждани и да упражняваме правата си като човешки същества, а не като «секс-работнички».

Ние, оцелелите от Белгия, Дания, Корея, САЩ и Великобритания декларираме:

1. Проституцията трябва да бъде премахната. Следователно тя не бива да бъде узаконявана или поощрявана.

2. Жертвите на проституция или трафик се нуждаят от помощ за създаването на бъдеще извън проституцията. Това включва законно и фискално помилване, финансова помощ, наемане на работа, обучаване за работа, здравни услуги, позволение за местоживеене, културно посредничество и езиково обучение за жертви на международен трафик.

3. Жертвите на проституция се нуждаят правителството да наказва трафикантите, сводниците и мъжете, които купуват секс. Те имат нужда от сигурност и безопасност от тези, които ги нараняват.

4. Прекратяване на задържането на жени и арестуване на извършителите на трафик и проституция.

5. Прекравятане на измъчването и депортирането на жени, жертва на проституция и трафик.

6. Проституцията не е «секс-работа» и трафика не е «имигриране на секс-работнички». Правителствата трябва да спрат легализирането и декриминализирането на секс-индустрията и предоставянето на сводниците и клиентите законно право за измъчването на жени в проституцията.

Като оцелели от проституция и трафик на хора ние ще продължим да засилваме и разширяваме нашата общност, да помагаме на всяка жена в тази област и да работим за поощряване на човешките права на жертвите на трафик и проституция.

Материалът е публикуван с разрешението и съдействието на "Коалиция срешу трафика на жени" (CATW)
http://action.web.ca/home/catw/readingroom.shtml?x=82636

No comments: